sportske-stipendije-zasto

Zašto?

Nakon četiri godine provedene u SAD-u, mogu Vam sa sigurnošću reći da je to bila jedna od najboljih odluka u mojem životu. Iznimno mi je drago što sam se odlučio na taj velik i važan korak koji mi je uvelike odredio životni put i oblikovao me u osobu kakva sam danas.

Studirao sam pomoću teniske stipendije i naposljetku završio studij međunarodnog poslovanja i marketinga na Oklahoma State University-u.

Za vrijeme studija proputovao sam velik dio SAD-a, upoznao ljude iz svih krajeva svijeta – od Kolumbije do Australije, naučio kvalitetno jezik, stekao mnoga iskustva, stekao međunarodno priznatu diplomu i proživio još mnogo toga što bez odlaska na studij u SAD nikada ne bih mogao.

Upoznavši njihov sustav, škole i trenere diljem SAD-a, stekao sam dovoljno iskustva kako bi i Vama pomogao da obogatite svoj životni put studiranjem u SAD-u. Smatram da Vaš odlazak u SAD može proći jednostavnije, sigurnije i brže kroz suradnju sa mnom. Siguran sam da mogu pomoći svakome kome je ta pomoć potrebna – mogu pronaći školu koja će zadovoljiti Vaše potrebe i želje, ali i odgovarajuću stipendiju koja će odgovarati Vašim financijskim mogućnostima. Štoviše, dosadašnje iskustvo mi govori da sam u ovome poslu pronašao sebe s obzirom da postižem odlične rezultate.

Hoćete li upisati školu koju želite i dobiti stipendiju koju zaslužujete ovisi o sljedećem: Vašim ocjenama iz srednje škole, Vašoj sportskoj kvaliteti, vremenu odlaska na studij, sreći, a ponajviše o znanju i kvaliteti pregovaranja te poznavanju sveučilišta, trenera i situacije u SAD-u. E, ovdje ja stupam na scenu. Zaista vjerujem da velik broj mladih sportaša ima svoje mjesto na studiju u SAD-u i zato Vam želim pomoći da i Vi pronađete to mjesto i doživite nešto što ste smatrali nemogućim.

 

sportske-stipendije-kako

Kako?

Proces dobivanja sportske stipendije i proces odlaska na sveučilište ili višu školu u SAD-u dva su usko vezana procesa te u ovom slučaju jedan bez drugoga ne funkcioniraju. U tekstu koji slijedi objasnit ću Vam zašto je to tako.

SAT_crnaSvatko tko želi dobiti sportsku stipendiju mora to i zaslužiti svojom kvalitetom u određenom sportu. Kako bi trener nekome ponudio stipendiju , mora smatrati da ta osoba posjeduje kvalitete koje su potrebne njegovoj momčadi. Osim sportske kvalitete, osoba mora imati i određeni akademski uspjeh te položene ispite koji nisu dio standardnog obrazovanja.

Kako bi osoba uopće bila kandidat za upis na studij u SAD-u, potrebno je imati završena četiri razreda srednje škole, maturu te ispit TOEFL, dok je za velik dio škola potrebno položiti i ispit SAT. Osobe koje trenutno studiraju također imaju mogućnost prebacivanja na studij u SAD. S obzirom da je svima jasno što je srednja škola i matura (završni ispit), objasnit ću gore navedna dva ispita.

TOEFL (Test of English as a Foreign Language) je test engleskog jezika kojeg traže škole u SAD-u i kojeg moraju položiti svi oni koji žele upisati studij, a čiji materinji jezik nije engleski. Rezultat koji je potrebno postići kako bi se zadovoljili minimalni uvjeti ovisi od škole do škole. Test je moguće polagati više puta, a nudi se gotovo svaki tjedan i na više lokacija.

SAT Reasoning je teTOEFL_kockast engleskog i matematike koji je potrebno položiti ako se želi upisati na većinu škola u SAD-u i kako bi se dobilo pravo igranja (licenca) na fakultetima iz NCAA Division I i II te NAIA organizacije. Rezultat potreban na ovom testu ovisi o školi na koju se osoba želi upisati te o akademskom uspjehu iz srednje škole.

Nakon što osoba zainteresirana za odlazak na studij u SAD ima svu potrebnu dokumentaciju i položene ispite, potrebno je prijaviti se u NCAA Clearinghouse odnosno NCAA Eligibility Center ili NAIA Eligiblitiy center, ispuniti amaterski formular, platiti pristojbu te im poslati potrebnu dokumentaciju kako bi se dobilo pravo igranja, odnosno licenca. Proces je potrebno proći samo u slučaju da je osoba zainteresirana za studij na fakultetu koji je dio NCAA Division I i II ili NAIA organizacije. Eligibility Center je organizacija koja provjerava zadovoljava li osoba akademske i amaterske kriterije škola iz svojeg sustava. Sva dokumentacija koja je na hrvatskom jeziku (svjedodžbe i matura), a šalje se na škole ili organizacije u SAD-u mora biti prevedena na engleski jezik od strane osobe ovlaštene za isto, a sve kopije moraju biti ovjerene.

U novije doba, jedan dio škola započeo je suradnju s evaluacijskim institucijama. To su organizacije koje kontroliraju i verificiraju akademske dokumente za potrebe sveučilišta.

Želim svima skrenuti pažnju na to da cijeli ovaj proces odlaska na studij može biti poprilično jednostavan ako se na vrijeme krene u pripreme i ostvarivanje krajnjeg cilja, a to je odlazak na studij u SAD putem sportske stipendije.