Ponekad se znam upitati kako bi sve završilo da nisam upoznao teniskog trenera sa sveučilišta u SAD-u i prihvatio njegovu ponudu da nastavim sportsku i akademsku karijeru u SAD-u. Naravno da je odgovor nemoguće znati, ali ono što je zanimljivo jest da u razmišljanju ne dolazim daleko, odnosno gotovo da se i ne pomaknem s mjesta. E sada, zašto je to tako. Nakon nekog vremena shvatio sam da je razlog tome činjenica što sam prezadovoljan svime što sam doživio tijekom studija u SAD-u i onim što sam zbog toga postigao do danas. Mogao bih pričati danima o svemu dobrom i lošem (iako bi lošeg u mojoj priči bilo jako malo), o svojem iskustvu, stvarima koje su mi se najviše ili najmanje sviđale, sustavu obrazovanja, Amerikancima kao narodu i slično. U ovome ću se tekstu ipak koncentrirati na neke, po meni, najvažnije stvari koje treba razmotriti prilikom odlučivanja o sportskoj stipendiji i odlasku na studij u SAD, što ću potkrijepiti činjenicama i vlastitim iskustvom.

Prije svega, tko sve odlazi na studij u SAD putem sportske stipendije?

Osobno smatram da postoje dvije grupe sportaša koji odlaze na studij u SAD putem sportske stipendije. Prva grupa su oni koji žele iskoristiti svoju sportsku kvalitetu da bi dobili sportsku stipendiju i na temelju iste su (financirali) svoje školovanje u SAD-u te stekli diplomu. Druga grupa su sportaši koji studij u SAD-u vide kao priliku da treniraju i realiziraju svoje sportske profesionalne ciljeve u vrhunskim sportskim uvjetima, uz financijsku pomoć sveučilišta. Vjerujem da postoje sportaši koji bi rekli da ne pripadaju u niti jednu od dviju navedenih grupa, ali to su zaista iznimke koje su po meni zanemarive. Činjenica je da sveučilišni sustav u SAD-u omogućuje sportašima da uz sportsku stipendiju razvijaju svoju sportsku karijeru, a dokaz uspješnosti takvog sustava jest ogroman broj sportaša koji je upravo na taj način došao do profesionalnih voda (košarka, američki nogomet, hokej, baseball, tenis, plivanje, nogomet…). Satima bih mogao nabrajati sportaše,kako američke tako i one iz ostatka svijeta, koji su ostvarili vrhunske sportske karijere nakon što  su završili studij u SAD-u.

Daily Northwestern

Kvaliteta školovanja

O kvaliteti školovanja dovoljno je reći da je prema „The Times Higher Education World University Rankings 2015-2016“ od 100 najboljih svjetskih sveučilišta 39 iz SAD-a. Nadalje, možemo pogledati snagu ekonomije, broj inovacija ili ulaganja u znanost i istraživanje- u kojima je SAD prva ili među prvim državama u svijetu. Kvaliteta profesora, a pogotovo njihov odnos prema studentima je nešto što je gotovo nemoguće doživjeti u Hrvatskoj. Važno je napomenuti da je većina sveučilišta u SAD-u u privatnom vlasništvu, posebno ona najbolja sveučilišta. Sve navedeno osigurava bolje uvjete za učenje, kvalitetniji odnos profesora prema studentima, kvalitetniju infrastrukturu, kvalitetnije školovanje itd.

Sportski uvjeti

Kojoj god grupi sportaša pripadali, odnosno koji god „krivac“ bio razlog  vaše odluke za studij u SAD-u putem sportske stipendije, sportski uvjeti koji vas tamo čekaju naprosto su fenomenalni. Sveučilišta ulažu ogroman novacu infrastrukturu, trenere, doktore, sportsku opremu… Sportski rezultati koje sveučilišne momčadi postižu važnu su iz niza razloga kao što su: sportski prihodi sveučilišta (prvenstveno američki nogomet i košarka), imidž sveučilišta, broj upisanih studenata, cijena školovanja, ali i količina donacija bivših studenata (engleski Alumni) i simpatizera sveučilišta. Kao primjer kvalitete uvjeta treniranja možemo uzeti i moju bivšu školu čiji je novi teniski centar možda i najbolji/najmoderniji u SAD-u, u što se možete uvjeriti preko sljedećeg linka:https://youtu.be/EFMYSno6K8s. Istovremeno, uvjeti koje imaju mnoge košarkaške i nogometne (američki) momčadi bolje su od većine profesionalnih košarkaških i nogometnih momčadi u Europi.

Ostalo…

Ukoliko zanemarimo spomenute prednosti studiranja u SAD-u putem sportske stipendije, preostaje nam niz razloga zbog kojih smatram da je odlazak na studij u SAD najbolja odluka. Sportska stipendija vam djelomično ili u potpunosti  pokriva troškove školovanja tijekom kojeg imate priliku proputovati SAD, steći prijatelje iz različitih krajeva svijeta, upoznati različite kulture…i na kraju krajeva razviti se u osobu s pregršt znanja i vještina.

Budimo realni, studij u SAD-u ima i svoje loše strane. Primjerice, sportaš je veći dio godine odvojen od obitelji i prijatelja, mora se priviknuti na drugačiji stil života i rada, ali ipak smatram da i to ima svoje prednosti iz kojih možemo mnogo toga naučiti. Možemo naučiti brinuti o sebi i vlastitim potrebama, učimo se samostalnosti, odgovornosti, stječemo sasvim nove vrijednosti, razvijamo se u zrele ličnosti koje uspješno koračaju kroz život.

Međutim, studij u SAD-u putem sportske stipendije nije za svakoga. Postoje učenici/sportaši kojima takav sustav ne odgovara , ali i oni koji kod kuće imaju iznimno dobre uvjete za treniranje i razvoj koji se mogu usporediti s onima u SAD-u.

Naposljetku, odluka o odlasku na studij jedna je od najvažnijih odluka koje u životu donosimo. Ona uvelike utječe na našu budućnost. Zato se nadam se da će vam ovaj tekst pomoći u daljnjem donošenju odluka te ispunjenju sportskih i akademskih ciljeva.

Vjerujte mi, život može biti san koji ste oduvijek sanjali!

Zašto se odlučiti na studij u Sjedinjenim Američkim Državama?